CIGARRKUNGEN

Uppgift: Att formge den typiska boken i en slumpmässigt utdelad sektion från biblioteket där min sektion blev deckare. Boken skulle vi själva binda från grunden och typografera med vår rapport som vi baserade på hur bokformgivningen såg ut i vår tilldelade sektion.
Jag började med att granska 25 st slumpmässigt utvalda böcker och sedan även 3 st strategiskt utvalda böcker som var den minsta, smalaste, tjockaste och största boken för att se hur mycket det kunde skilja sig mellan böckerna.
All information antecknades som jag behövde för att kunna skriva analysen såsom mått, vikt, material, bindingsmetoder mm plus lite till för min egen skull. 
Efter det gick jag igenom ca 100 st omslag där jag även där antecknade allt som behövdes av det visuella av böckerna såsom typografi, färgskalor, tonaliter och vilka motiv, element, teman, stilar som var mest frekvent återkommande på omslagen. 
Efter att renskrivit all mått data jag samlat in på biblioteket började jag räkna ut typvärdet på dem 28 böckerna jag analyserat för att försöka få fram måttet på den typiska boken i min sektion.
Resultatet blev att jag formgav det typiska boken genom det typiska formatet, tjockleken, sidantalet, vikten, omslaget, temat, känslan mm av den typiska deckarboken.
Måttet jag fick fram var 214x139 mm men eftersom det inte följde gyllendesnittet ändrade jag det lite till ”lilla romanformatet” som är 210x130 mm som ligger nära gyllene snittet men för att kunna skriva ut på A4 papper och spara på miljön fick jag dra av 4 mm på höjden men håller mig endå väldigt nära gyllne snittet.
Nu när jag hade valt ut mitt format och hade all data jag behövde om deckarsektionen kunde jag välja ut vilket tema på omslaget, titel, tjocklek, material, färgskala mm jag ville ha på boken.
Jag fick snabbt bilder av vad jag kunde och inte kunde göra för att boken skulle passa in i deckarsektionen. 
Jag bestämde mig snabbt för hur jag ville att omslaget skulle se ut och började skissa och leta bilder till omslaget men bestämde mig för att ta egna foton istället.

Back to Top